Materiaalipankki hyvinvointisi tueksi

 

Materiaalipankista löydät tietoa, tukityökaluja ja erilaisia harjoitteita opiskeluhyvinvoinnin tueksi ja ylläpitämiseksi.

Tauko kannattaa aina!

Työskentelyn säännöllinen tauottaminen auttaa opiskelussa monin tavoin. Taukojen avulla keskittymiskykysi paranee ja jaksat opiskelupäivän paremmin. Kun suunnittelet päivän tauot ja pidät niistä myös kiinni, opettelet samalla ajanhallintaa ja harjoitat stressinsietokykyäsi. Aiheesta lisää voit lukea täältä Työelämässä tarvitaan stressinsietokykyä – miten sitä voi harjoitella? – Nyyti ry

Tauota opiskeluasi Pomodoro- tekniikalla! Keskittymiskyvylle optimaalisin työskentelyaika on 25 minuuttia, jonka jälkeen pidetään 5 minuutin tauko. Neljän työskentelypätkän jälkeen pidetään pidempi tauko, esimerkiksi 30 minuuttia. Kokeile Pomodoroa LUC hyvinvointipalveluiden Opiskeluretriitissä ohjatusti tai itsenäisesti esimerkiksi täällä Työterveyslaitos – fokuskello

Pikavinkkejä:

 • Pidä mikrotaukoja! Pyöräytä hartioita muutaman kerran ympäri tai korjaa muuten asentoasi.
 • Nouse juomaan lasillinen vettä.
 • Käännä katseesi pois tietokoneen näytöltä, katso ikkunasta ulos ja kohdista katseesi mahdollisimman kauas. Näin myös silmäsi saavat lepoa päivän aikana.

Näin palautat keskittymiskykysi | Yle Areena  Psykologian tohtori, aivotutkija Mona Moisala kertoo videolla, kuinka palautat somen selaamisesta heikentyneen keskittymiskyvyn.

  Lisäksi voit kokeilla esimerkiksi näitä lyhyitä taukojumppia työskentelyn lomaan:

  Jumppakamu

  Taukojumppa hiirikädelle – YouTube

  Koko vartalon taukojumppa – YouTube

  Istu vähemmän, voit paremmin – taukojumppa 1, Sit less feel better – Bottoms up break exercise 1 – YouTube

  Istu vähemmän, voit paremmin – taukojumppa 2, Sit less feel better – Bottoms up break exercise 2 – YouTube

  #YESICAN – Virkisty hetkessä (Energisoiva läsnäoloharjoitus) – YouTube

  Jumppakissan taukojumppa – YouTube

  Aivojumpalla löydät tasapainon ja voit rauhoittua – YouTube

   

  Muista, että jos sinulla ei ole kiireisenä päivänä aikaa pitää viiden minuutin taukoa, tarvitset 15 minuutin tauon!

  Oppimisvaikeuksien avuksi

  Hahmola on verkkopohjainen oppimisympäristö, joka sisältää hahmottamisen harjoitteita erilaisiin arkisiin pulmatilanteisiin. Se on suunniteltu aikuisille itsenäisesti käytettäväksi. Käyttö on ilmaista, mutta edellyttää rekisteröitymisen. Verkkoharjoittelun jälkeen tilanteita voi harjoitella todellisessa toimintaympäristössä joko itsenäisesti tai mentorin tuella. Mentorina voi toimia esimerkiksi järjestön vapaaehtoistoimija tai kokemusasiantuntija, joka on käynyt mentorointikoulutuksen.  Täältä Hahmolan oppimisympäristöön. 

  Erilaisten oppijoiden liiton verkkosivuilla annetaan vinkkejä ja välineitä lukemiseen ja keskittymiseen. Lisäksi sivuilta löytää materiaalia muun muassa tavoitteiden asettamisen, suunnittelun ja aikatauluttamisen tueksi:

  Kuntoutussäätiön verkkosivuilta löydät  monia apuvälineitä, joiden avulla voi helpottaa lukemista, kirjoittamista, muistamista ja muuta tiedon käsittelyä. Verkkosivuille pääset täältä: Oppimisen apuvälineet – oppimisvaikeus.fi

  Neuropsykiatriset

  Täältä löydät tietoa neuropsykiatrisista ominaisuuksista ja niiden kanssa opiskelusta!

  ADHD – infoa ja vinkkejä arjen ja opiskelun tueksi (padlet.org)

  ADHD ja opiskelu-webinaaritallenne 31.3.2021 – YouTube

  Failing at Normal: An ADHD Success Story | Jessica McCabe | TEDxBratislava – YouTube

  Askel aikuisuuteen on tieto- ja materiaalipankki autismikirjon nuorille, heidän vanhemmilleen sekä ammattilaisille.

  Mielen hyvinvointi

  Mielen hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta myös silloin, kun tuntuu, että “kaikki on ok”. Täältä löydät tietoa, vinkkejä ja erilaisia harjoituksia mielen hyvinvoinnin tueksi. Mikäli sinua mietityttää oma jaksamisesi, otatahan matalalla kynnyksellä yhteyttä YTHS:n ajanvaraukseen tai kuraattoripalveluihin.

   

  Mielenterveys – YTHS

  Mielenterveys – Nyyti ry

  Masennuksen omahoito-ohjelma | Mielenterveystalo.fi

  Harjoitukset – MIELI ry

  Kulttuurista voimavaroja elämään | MTKL

  Näkökulmia taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista – Sitra

  Apua yksinäisyyteen

  Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen kokoamat Yksinäisyyttä opiskeluarjessa -sivut tarjoavat muun muassa työkaluja yksinäisyyden ehkäisyyn sekä tukea yksinäisille.

  Apua yksinäisyyteen -sivut

  Liikunta

  LUC ONLINE- ohjattua liikuntaa

  Luc online- nauhoitteista löytyy niin tanssillisia kuin kehonhuoltoon ja lihaskuntoon liittyviä ohjattuja tunteja. Nauhoitteet on tehty yhteistyössä Liikuntakeskus Bodycenterin kanssa ja löytyvät Facebookista. Saat nauhoitteet käyttöösi:

  • Lähettämällä liittymispyynnön hyvinvointiohjaajalle: mika.vettainen@ulapland.fi
  • Kirjautumalla Facebook- ryhmään LUC ONLINE

   JUMPPAKAMU – opiskelijoilta opiskelijoille

   Jumppakamu tarjoaa monimuotoisia liikuntamahdollisuuksia; taukojumppaa, kehonhuoltoa, rentoutumista, ja jopa musiikkihetkiä. Liikuntasisällön suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Vesiliikuntakeskus Kaukavesi, KAMKin sekä Lapin AMK:n liikunnanohjaajaopiskelijat, liikuntasuunnittelijat sekä Älyllä Aktiiviseksi -korkeakoululiikunnan hanke yhteistyössä Kajaanin kaupungin kanssa. Sivustoa kannattaa seruata aktiivisesti, sillä sisältö päivittyy useaan kertaan viikon aikana. Tästä jumppakamuun.